a bloody salad

(scroll down for Italian translation – andate in fondo per leggere la traduzione in Italiano)

by Yan Galangal

Only Alessandra knows. Since the moment I left the MTChallenge community on that sad moment, I immediately started wishing to get back. Because you never know when in your life you can need such an army of terrestrial angels and also because I -in some strange way- felt at home when I was there.

I was told that the only way to get back was participating to the challenge. Every Month.

This was already a big challenge for me. I’m not a cook, I only cook to survive and I’m too busy to guarantee a regular participation. But, as I cannot be sure if I don’t even try, then here I am, with…

A Bloody Salad

A cocktail who wanted to be a salad. Or a tomato salad turned into a cocktail.

who knows.

 Anyway, I’m not a cocktail person and I don’t drink too much. White wine is perfect to me and makes me happy, but if I had to pick a cocktail from the barman hat, Bloody Mary will be my favorite for sure.

Let’s avoid the jokes about my profession, right? 🙂 [Yan is a surgeon, NdR]

  According to the IBA, a bloody Mary is composed by:

  •  4,5 cl vodka
  • 9 cl tomato juice
  • 1,5 cl lemon juice
  • 2 to 3 dashes of Worchertershire sauce
  • Some drops of Tabasco
  • celery salt
  • pepper

What I did, was to break it down into a salad.

 

For one person you’ll need

  •  50 ml of vodka
  • one plum tomato, about 100 grams, cut into tartare-like cubes
  • two small celery branches (non the stalks) very finely chopped
  • one small lemon
  • a dash of sugar
  • 3 dashes Worchertershire sauce
  • some drops of tabasco
  • salt
  • pepper

 

Pour the vodka in a ice tray, let set overnight in the freezer.

Wash and dry the lemon, cut into 5 mm slices.

Bring a small pan into a boil and blanch lemon slices for about two minutes. Drain well, sprinkle with sugar both sides and bake at 170°C for twenty minutes, until the lemon have dried a little. Let cool and set aside. Cut two slices into quarters.

Mix tomato, celery, quartered slices, worchertershire sauce, tabasco, salt and pepper.

In a powerful blender, blend the vodka ice in a fine textured snow.

Dress the salad on a small plate, surrounded by the vodka snow.

The idea is that when you eat it, you take some snow and some salad on every bite, and enjoy.


ITALIANO

Solo Alessandra sa. Dal momento che ho abbandonato la community dell’MTC in quel triste momento, ho immediatamente desiderato di farvi ritorno. Perché non puoi mai sapere quando nella tua vita potrai avere bisogno di una simile armata di angeli in terra e anche perché lì –per qualche strano motivo – mi sono sentito a casa.

Mi è stato detto che l’unico modo per entrare di nuovo a farne parte era partecipare alla sfida. Ogni mese.

Questa era già una grande sfida per me : non sono un cuoco, io cucino per sopravvivere e sono troppo impegnato per garantire una partecipazione regolare. Ma, siccome non posso esserne sicuro se non ci provo nemmeno, sono qui con la mia

 Bloody salad

Un cocktail che voleva essere un’insalata. O un pomodoro che si è trasformato in cocktail.

Chissà.

In ogni caso, non sono un tipo da cocktail e non bevo molto. Trovo che il vino bianco sia perfetto per me e mi  basta quello per essere felice, ma se dovessi scegliere un cocktail dal cappello di un barman, il Bloody Mary sarebbe sicuramente la mia scelta.

Evitiamo le battute sulla mia professione, eh ? J [Yan è un chirurgo, NdR]

 

Secondo l’IBA, il Bloody Mary è composto da :

  • 4,5 cl vodka
  • 9 cl succo di pomodoro
  • 1,5 cl succo di limone
  • 2 o 3 gocce di salsa Worchertershire
  • qualche goccia di Tabasco
  • Sale di sedano
  • pepe

Quello che ho fatto è stato scomporre il cocktail in  un’insalata.

Per una persona, vi servirà :

  • 50 ml di vodka
  • un pomodoro maturo, circa 100 g, tagliato a cubetti (come fosse una tartare)
  • due piccoli gambi di sedano, tagliati molto finemente
  • un piccolo limone
  • un po’ di zucchero
  • 3 gocce di salsa Worchestershire
  • Qualche goccia di Tabasco
  • Sale
  • Pepe

 

Versate la vodka in un contenitore per fare il ghiaccio e lasciate nel freezer per una notte.

Lavate e mondate il limone, quindi tagliatelo a fette di 5mm.

Portate un pentolino d’acqua a bollore e sbollentate le fette di limone per circa 2 minuti. Scolatele per bene, spolverate con un po’ di zucchero ed infornate a 170°C per 20 minuti, finché i limoni non si sono un po’ seccati. Fate raffreddare e lasciate da parte. Tagliate due fette in quarti.

Mescolate pomodoro, sedano, i quarti di fetta, la salsa Worchestershire, il tabasco, salate e pepate.

Utilizzando un mixer sufficientemente potente, riducete la vodka alla consistenza della neve.

Servite l’insalata su un piatto piccolo, circondata dalla neve alla vodka.

L’idea è che quando mangerete, prenderete e gusterete in un solo boccone un po’ di neve e un po’ di insalata.

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Nasco storica dell'arte, con un cuore che batte per la storia medievale e quella della cucina. Grazie al blog mi sono innamorata del web, dei social media, e della comunicazione. Sono l'anima social dell'MTC, e me ne vanto! Credo nell'ironia e nel sarcasmo, amo le parentesi e i punti di sospensione.

Latest comments
  • Acquaviva

    If this salad has bene made by a person Who cooks only to survive… ho much have I still to learn from Life?!

  • Kika

    Welcome back dear yan. when someone FEELs to belong to a place or a family it’s not easy to stay away and You know well how important is TO take care of your own heart. And your bloody salad… simply wow.

  • Good idea! Welcome and see you again in Mtc

  • Thank you Yan for your idea and for your idea to be here with us! Very Good! Very Good!

  • Eleonora

    Ok I know I could seem not very objective but…I like it. I li it because you chose the orthodox way without any molecular complications. 🙂 just like that, naturally.
    So welCome to ChallEnge, my dear, nice entry.

  • It’s nice to see you back!

  • Mapi

    Now then, I’m through a very hectic period at work and only have a half formed idea for this month’s challenge, and here you come, with a perfect interpretation of the notorious Bloody Mary.
    I like cocktails in general (well, I like SPIRITS in general 😀 ), but I never fancied Bloody Mary, simply because I’m not fond of tomato sauce (which is pretty strange for an Italian! 😀 ). Yet, this alcoholic salad appeals to me greatly, and I think I’ll serve it next time I have guests, in lieu of pre-dinner cocktails.
    Thanks a lot Yan, it’s really great to see you back!

  • Beh tutti scrivete in inglese, ma il mio è un pò arruginito ed in tedesco madrelingua non mi sembra il caso….(risata).
    A Yan dico Thanks a lot very very good a “big” idea.
    Aggiungo, casomai glielo traducete voi…., solo ad un chirurgo poteva venire in mente di scomporre per sopravvivere un cocktail cosi conosciuto, è proprio la bravura del medico che non si perde mai d’animo ed improvvisa per una salvezza, scomporre una Mery in un insalata super.
    Bye Yan I hope you see again.

  • Alessandra

    Mi è stato detto che l’unico modo per entrare di nuovo a farne parte era partecipare alla sfida. Ogni mese.
    ma lo saro’ stronza, mi chiedo? 🙂

    anyway 🙂
    I have already said, today, during my “comment leaving tour”, that if i’d taken part in the challenge, I have made something with ice.
    and here, i see iced vodka.
    the only way i like bloody mary is paired with caramelized vegetables
    and here i see some caramel
    salads are my best friends, ever.
    and here is a salad.

    Do you need I go on? 🙂
    great job, doc, great job…

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